Pierderea de auz, o problema care nu ocoleste nicio varsta

audiozima-artPierderea auzului se caracterizeaza prin scaderea brusca sau progresiva a perceptiei sunetelor. in functie de cauza, pierderea auzului poate varia ca severitate de la forma usoara pana la profunda si poate fi reversibila, temporara sau permanenta.

Pierderea auzului poate afecta orice varsta

Pierderea auzului de asemenea este cunoscuta si ca o deteriorare a auzului, incluzand si cazurile in care pierderea auzului este prezenta inca de la nastere si poarta denumirea de pierdere congenitala a auzului.

„Pierderea progresiva a auzului, afecteaza toate grupele de varsta si este ca frecventa pe locul trei dintre cele mai frecvente afectiuni pe termen lung (cronice) la varstnici. Aceasta afectiune se intalneste pana la 40% la persoanele peste varsta de 45 de ani si pana la 80% la persoanele peste 85 de ani. in cazul in care se pierde auzul, persoana in cauza poate sa nu fie constienta de acest fapt, in special atunci cand auzul se diminueaza treptat. Membrii familiei sau prietenii pot fi primii care observa acest lucru”, explica Zinaida Ruta, audiolog audiopretezist in cadrul clinicii Audiozima din Constanta.

De exemplu acestia observa ca persoana care are auzul diminuat, are dificultati in a intelege ceea ce discuta cei din jurul lor, in special atunci cand vorbesc mai multe persoane in acelasi timp sau daca exista un zgomot suplimentar in fundal, de exemplu un radio deschis. Pierderea auzului afecteaza de asemenea activitatea zilnica a persoanei atat de la serviciu cat si de acasa, precum si siguranta persoanei in cauza.

Pierderea auzului poate cauza retragerea persoanei respective, chiar aparitia depresiei si pierderea independentei, deoarece scade interactiunea sociala cu alte persoane. Pentru aceste persoane exista insa diverse proteze auditive si alte dispozitive care ajuta la imbunatatirea auzului.

„La adulti, cele mai frecvente cauze ale pierderii auzului sunt:

- zgomotul: expunerea la zgomot puternic determina pierderea auzului si poate afecta persoanele de orice varsta, dezvoltandu-se de obicei progresiv pe parcursul mai multor ani. In timp, zgomotul prezent la serviciu, cel din timpul liber sau zgomotul din timpul activitatilor casnice, cum ar fi taierea ierbii cu motocositoare, poate duce la pierderea auzului.

- varsta: diminuarea treptata a acuitatii auditive cauzata de imbatranirea sistemului auditiv (prezbiacuzie) , se caracterizeaza prin degenerescenta celulelor si nervilor de la nivelul urechii interne, care apare o data cu inaintarea in varsta si determina scaderea auzului, progresiva dar ireversibila; pierderea auzului poate fi de la usoara la profunda”, mai explica dr. Zinaida Ruta.

Constanta

Adresa: B-dul 1 Decembrie 1918, 

Nr.5,  Bl.F16,  Parter

Tel: 0724.86.38.04

Fax: 0241.51.55.20

Tulcea

Adresa: Str. Isaccei, Nr.14A,

Clinica Medicore, Parter, Tulcea

Tel: 0754.31.94.99

Fax: 0240.51.05.05

Calarasi

Adresa: Str. Bucuresti nr.3

(Zona 5 Calarasi)

Tel: 0242.31.15.88

Tel: 0731.75.32.31

Slobozia

Adresa: B-dul Matei Basarab NR.49

bl L2 PARTER (vis-a-vis de ALTEX)

Tel: 0372.711.277

Tel: 0729.43.79.43

Bucuresti

Adresa: Soseaua Stefan cel Mare nr.44

Sector 2  (vis-a-vis Spitalul Colentina)

Tel: 0372.10.10.10

Tel: 0728.734.714